Jadilah Orang Yang Sentiasa Jujur

Setiap Jejak Akan Tetap di Balas..Jgn Risau Ok

Biar Gambar Berbicara

Monday, October 19, 2009

Survey di Lata Hammer..


Hari ni saya bersama Cikgu Shahnizal, Cikgu Fendi dan anak-anaknya menghabiskan cuti Sempena Deepavali di Lata Hammer...Lata Hammer ni terletak di daerah Bentong juga..Kalau sebut Lata Hammer tak semua orang Bentong tahu..Tapi bila sebut Air Terjun Batu 7 baru orang tau.Cuma Lata Hammer ni terpaksalah berjalan kaki lebih kurang 1 jam dan melalui jalan semak yang mana pacat-pacat akan menunggu masa..Hehe..

Sebenarnya tujuan kami semua pergi ke Lata Hammer adalah untuk mencari lokasi yang sesuai untuk aktiviti Pasukan Pengakap Sk Sulaiman pada tahun hadapan.Kebetulan ada masa yang terluang ni..Kami pun sepakat la untuk pergi survey kat tempat yang dicadangkan..

Perjalanan bermula pada pukul 11.15 pagi setelah segala persiapan dibuat.Perjalanan kami tiada masalah kerana Cikgu Shahnizal sememangnya sudah arif dengan selok belok Lata Hammer..Bukan Lata Mageskar.Huhu..Cikgu Fendi pula bawa anaknya seramai 3 orang..Yang kecil sekali berumur 4 Tahun.Nak tengok gambar2 kami..Jom kita layan..





30 comments:

Rihar Diana(dhana) on October 19, 2009 at 11:03 PM said...

salam sahabat
wah seru banget acaranya,jadi teringat di kampon nich..good posting n nice share he..he..

asshafiee on October 20, 2009 at 8:33 AM said...

salam syeikh memang bagus program macam ni, ana suka buat program ni sebab ia salah satu program pembangunan rohani yang mustajab sebab banyak benda yang boleh kita isi. teruskan perjuanganmu

Kaseh on October 20, 2009 at 12:43 PM said...

nampak macam menarik jek tpt ni cikgu..tapi kans... bila ada lintah2 tu yg tak sanggup nak terjah tuh...

Solehah on October 20, 2009 at 1:15 PM said...

sangat menarik lata hammer ni..

Diarihatiku1976 on October 20, 2009 at 2:24 PM said...

mcm menarik ke tempat ni.. boleh servey ni...

simieY on October 20, 2009 at 2:27 PM said...

dah ramai ke yang tahu tempat ni?
kalu xramai mesti best sbb xsesak sgt..

J@J@ / Bini The Rock on October 20, 2009 at 2:32 PM said...

tenang je air terjunnya kan..

mcm nak ikut pergi camping lak saya rasa..hehehe

atty's on October 20, 2009 at 2:52 PM said...

menarik tempat nie..

hudadida on October 20, 2009 at 3:51 PM said...

wah..cam best ah..
xtau plak kt bentong ade lata hammer..
apsal name die hammer eh?
ade mat saleh jmpe hammer ke kt sane..?
ehehe..

j-QAF SK SULAIMAN on October 20, 2009 at 4:09 PM said...

Tempat ni special dan best sebab:

- Orang tak ramai tahu maka tak ramai yang datang
- Kat air Terjun ni tak ada nyamuk atau agas yang
suka menggigit walaupun sekeliling hutan..
- Rasa tenang bila berada disini
- Kawasan mandi yang sesuai kerana ada pasir
lapang untuk aktiviti seperti memasak dan
sebagainya..
- Boleh dijadikan sebagai jungle trekking..

Walauapapun kita hendaklah sentiasa berhati2 agar tidak ada berlaku perkara yang diingini berlaku..

P/s: Sila bawa makanan sendiri untuk kesini..Atau bahan mentah kalau nak wat Ayam Golek Madu la..huhu

Mr. Cuz on October 20, 2009 at 4:48 PM said...

wah..menarik²..nk kene cri peta untuk g sner ni..hehe

tice on October 20, 2009 at 8:40 PM said...

Nampak dalam gambor mace menarik sangat3...dan 11 comments pun cakap tempat ni meme menarik sangat3..

Apakata...ustazADMIN...dokumentasikannyer dalam bentuk VCD,peh tu pakat-pakat send kat members j-QAFFers seluruh negara mengenainya sambil mewar-warkan kat deme mende-mende yang menarik kat sini..so that ia akan dapat dijadikan 1 destinasi trekking yang POPULAR bukan sahaja oleh j-QAFFfers n students deme malah kat segenap golongan masyarakat di Msia..

Sebelum tu,j-QAFFers sana pakat-pakatler wujudkAN HOMESTAY kat kawasan sekitar sana untuk mempermudahkan rombongan skul bermalam di sana..

Di samping mengeratkan/memperkukuhkan UKHWAH antara kita semua,dapat jugak mencari side income (untuk diri sendiri/skul) melalui program HOMESTAY tu..Insya-Allah..

Cumer 1 cadangan ikhlas dari ummi..

CINTAMANISZ Lite on October 20, 2009 at 9:53 PM said...

Penah dgr ayah akak citer pasal lata ni...tp mmg taknah masuk pun. Bkn tak sanggup tapi masa mmg tak cukup utk kembara ke situ. Maklum ler..balik sana pun brp hari je..

Apapun..tq ler kat cikgu sebab masukkan gambar keadaan lata tu kat sini..dpt gak tgk. Cantik gak ek air terjun dia tu.
Air tu ke yg terus ke batu tujuh?

j-QAF SK SULAIMAN on October 20, 2009 at 10:05 PM said...

Air terjun ni terus turun ke Air Terjun Batu 7..
Boleh la yang kaki outdoor nak datang kesini..
Sebab dalam perjalanan tu ada jugak la Trek Yang Lasak..Kepada perempuan mengandung tak sesuai la..Hehe..Tapi kalau nak rasa NATURE meh la kesini..

tice on October 20, 2009 at 10:13 PM said...

Dekat ke dengan Cameron Highlands ustaz? kalau dekat boleh ler ummi p kot sini..Dekat n jimat minyak n tenaga

Tue on October 20, 2009 at 11:20 PM said...

semoga bejalan lancar segala program yg d rancangkan

Ayie a.k.a Nyei on October 21, 2009 at 2:25 AM said...

lahh..wlpn saye orang lipis -benta- *kalau tahu la* haha..sy x pernah tau pn ade lata hammer ni kat bentong..sk sulaiman tau la..hehehe..mcm menarik..

niza on October 21, 2009 at 9:36 AM said...

sonoknyer....cantik tmpt dia...

ahmad humairi on October 21, 2009 at 11:39 AM said...

salam,
x de antu?

sonok?? aku seram lak...

jqafskss on October 21, 2009 at 11:45 AM said...

Askum..
cantik tempat nih.....sesuai tuk program perkhemahan...siap ada rakit lagi tuh....rakit bikin sendiri ker.....tapi apasal namanya lata hammer....

Cikgu Adham on October 21, 2009 at 12:26 PM said...

salam ziarah kembali... adei.... hammer tu tukul erk.. tukul pun buleh buat nama rekreasi deh

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr on October 21, 2009 at 1:16 PM said...

assalamualaikum...

tenang jer tgk pic pemandangan kt c2..

~Firsya~ on October 21, 2009 at 4:25 PM said...

kila penah dgr la psl tmpt nie,tp lom penah msok sna lagi la,kalo stkt chamang tue,penah la jugak...

izakhairi on October 21, 2009 at 5:05 PM said...

Assalamualaikum ustaz,
Tempat yang menarik tanpa sebarang pencemaran.
Moga ianya akan kekal sedemikian jika manusia tahu menghargai alam semulajadi.

Seri Bahasa on October 21, 2009 at 8:52 PM said...

pemandangan yang cukup menarik terutama air terjun tu. bagi kaki pancing seri rasa tempat ini amat sesuai sekali sambil berkelah kat sini dengan keluarga.

surisarawak on October 21, 2009 at 10:32 PM said...

wah..nampaknye tempat ni menarik..sesuai tak kalau nak ajak geng rehlah kat sini?..

Afzainizam on October 22, 2009 at 5:06 AM said...

http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/
salam dari kami wow best nya lata hammer bentong kira cari tempat... meninjau port baik lah ni... utk aktiviti pengakap... bestnya... siap bakar ayam... ade rakit skali... berakit-rakit dahulu berenang kemudian bersakit dahulu bersenang kemudian .... sungguh riadah best tenang aman damai...

Nuansa Pena on October 22, 2009 at 8:36 AM said...

Salam Jalan-jalan, saya suka acara berkemah ya untuk refreshing dan menjauhkan diri dari polusi dan hingar bingar kota!

Anonymous said...

Aku ni taulah sikit sebab apa namanya Lata Hammer.Kalau anda pergi ke sana, kolam air terjun tu bentuk bulat. Sekelilingnya hutan kayu balak yg tinggi. Keadaan ini seperti ketukan hammer ke atas tanah. Kemudian disambung dgn sungai yg kelihatan spt batang kayu hammer. Yg menakjubkan cahaya matahari akan masuk cuma tepat pukul 12 t.hari (tegak atas kepala) Sebelum atau selepas itu cahaya matahari tidak kelihatan dan keaadaan cuma redup sahaja.Inilah anaugerah Tuhan kpd penduduk Bentong. Tq.

BUJANG SUSAH on October 23, 2009 at 11:48 AM said...

fuuyooo... best tempat ni...

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

j-QAF Sk Sulaiman Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template