Jadilah Orang Yang Sentiasa Jujur

Setiap Jejak Akan Tetap di Balas..Jgn Risau Ok

Biar Gambar Berbicara

Saturday, December 26, 2009

Survey...Mari Survey Jap

14 comments

Kepada Blogger Yang Dikasihi Lagi Di Sayangi.
Ada Permintaan Sikit..
Nak Minta Tolong JawabKan Poll Nuffnang Tentang j-QAF Sk Sulaiman..
Survey Yang Kat Side Bar tu la..Colour Pink..Orange.dan Biru...Huhu
Boleh kan U all Semua..

Ok Terima Kasih..
Sebagai Balasannya nanti..
Misi tetap akan terbalas..Don't Worry

Wednesday, December 23, 2009

Mencarut..Mencarut...dan Mencarut..

22 comments

Salam,

Entri ini ditulis berdasarkan keadaan semasa. Saya sebagai manusia biasa pun pernah mencarut. Tetapi sekurang-kurangnya, saya tidak jadikannya sebagai bahan rutin yang dikeluarkan dari mulut anugerah ALLAH.

Mulut ini dicipta oleh Allah adalah untuk mengatakan perkataan baik seperti membaca quran berzikir, berkata benar dan sebagainya. Mencarut bukan benda yang main-main, ALLAH sangat membenci orang yang suka mencarut. Malah Rasululullah sendiri pernah bersabda dalam hadith di dalam sahih Muslim :

Diriwayatkan daripada Abdullah Ibnu Mas'ud r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Bukan dari golongan kami orang yang menampar pipinya, mengoyak-ngoyak saku bajunya atau berdoa dengan doa orang-orang jahiliah

Berdoa dengan doa orang-orang jahiliyah yang dimaksudkan di hadith tersebut ialah mencarut. Bayangkanlah kebencian rasulullah terhadap orang-orang yang mencarut sehinggakan baginda tidak mengaku umatnya. Mampukah kita selamat diakhirat kelak tanpa mendapat label sebagai seorang umat rasulullah.

Cukupkah amalan kita untuk masuk ke syurga jika rasulullah tak mengaku kita sebagai umat? Syafaat (privillege) umat rasulullah amat besar di akhirat kelak, maka rugilah kita sebagai umat rasulullah secara automatik, tidak diakui oleh rasulullah sebagai umatnya.

Mencarut boleh jadi dalam berbagai bentuk, boleh jadi dalam bentuk percakapan bahkan untuk zaman yang serba canggih, internet dan komputer ini, penulisan di blog ataupon di laman2 web sosial seperti Facebook dan sebagainya menjadi media untuk mereka meluahkan perasaan mereka. Semakin lama semakin mudah untuk kita mencarut. Sehinggakan seorang yang bisu, buta pon boleh mencarut.

Ingatlah sahabat, perbuatan yang keji dan terkutuk ini tak sepatutnya ada pada kita sebagai umat islam dan umat rasulullah. Hidup kita takkan menjadi berkat jika kita dibenci. Bukan hanya dibenci orang, malah ALLAH dan RasulNya pon membencinya. Mana lagi ruang kita nak cari untuk mencari keberkatan?

Dari keberkatan lah kita akan dapat kebahagiaan dunia dan diakhirat, kebahagiaan rumahtangga. Masakan isteri atau suami kita menyukai kita mencarut? selesa dengan cara hidup kita dengan mencarut? Kebahagiaan melalui perkataan carutan? Ada ke? Fikirkanlah wahai sahabatku.

Memang sedap dan puas hati bila kita mencarut. Saya sendiri pun tak menafikannya. Malah saya pun pernah merasainya. Tapi kebaikannya hanya terbatas setakat itu sahaja. Malah keburukannya berganda-ganda banyaknya.

Tak perlu disebutkan lagi keburukan, anda sendiri dapat fikir. Masing-masing berpelajaran tinggi. Tambahan pula, banyak keburukan telah saya sebutkan samada secara langsung atau tidak di awal artikel ini.

Syaitan tak pernah putus asa dalam menggoda kita untuk melakukan perkara yang dilarang. Ingatlah, syaitan lebih senang dan suka hidup bersama mereka yang mengikuti godaan mereka.

Dibenci Allah, Rasul dan masyarakat tetapi disukai syaitan? Adakah itu pilihan kita? Jika itulah pilihan kita, terpulanglah.

Jadi, sahabat-sahabat yang membaca artikel ini, marilah kita berubah ke arah kehidupan yang lebih baik. Niat artikel ini ditulis ikhlas untuk menarik diri ini dan sahabat-sahabat sekalian supaya kembali ke jalan yang diredhai Allah.

Kita nak hidup cool, macho, chill, urban, sempoi, chic or wutever term boleh, tapi ada batasannya. Saya sendiri pun suke kehidupan sempoi-sempoi. Bak kate Mawi, dunia, dunia jugak akhirat jangan lupe. Mintalah berubah jangan jadikanya sebagai rutin.

Sumber: I LUV Islam

Saturday, December 19, 2009

Apa Yang Anda Tahu Tentang Nuffnang dan DapatWang..

18 comments
Salam bertemu lagi..

Kat sini saya nak kongsi bersama apa yang kita ketahui tentang Nuffnang..
Sebut Nuffnang semua kaki Blogger tau..Betul Tak..
Kita click jer Income masuk..Anda setuju ker click terus masuk..
Ha kat sini la cikgu nak kongsi bersama..

NUFFNANG!!

Clik terus dapat income? Camne ia dapat ekkk..Sambil menggarukan kepala..
Yes..Memang kita clik akan dapat duit...Tapi ada caranya..
Sebagai contohnya..
Kita selalu terbaca kat ChatBox kan.."Clik2 dapat Flymas..Dapat Sherlock..Dapat Jaya One..Dapat Ayamas(eh ada ker ayamas eg..hehe) clik2 dapatwang..Huhu saja menyelit..

Dan kita juga akan perasan bila earning masuk..Traffic punya tinggi tapi hasilnya Ciput...Sebab apa?Sebab apa u all rasa eg...hehe

Ni la jawapannya...Apabila kita click Nuff orang lain..ada yang clik dan terus jer Close Paparan Iklan tu..sebab itulah earning tak masuk..Pada dasarnya..earning akan berjalan bila kita click iklan dan kita kena tunggu iklan tu habis keluar (Loading).Bila iklan tu loading sepenuhnya..Baru la kita leh close..Kalau kita clik dan terus close..Confirm earning tak dapat langsung..Jadi kepada Blogger semua..Kita kena bersabar la..baru kita dapat tolong orang lain dan orang lain pun akan tolong kita..Betul tak..

Pas ni..kita klik iklan sampai loading@paparan iklan kuar sepenuhnya baru kita close ekk..

Oh DapatWang!!

Dapat wang jugak satu program yang menjana income..Serupa macam Nuff jugak..Bila kita clik DapatWang..Kita kena tunggu iklan paparan dapatWAng tu loading sepenuhnya..Baru kita Close..

Selain itu juga..Dapatwang kita leh tau dengan cara detect IP Adress..
Setiap clik yang dilakukan oleh pengunjung akan direkodkan...Nak tengok contohnya..Meh sini eg..


Dapat Wang ni bayarannya terus ke Akaun Bank..Macam mana..Ada menarik tak..Ada banyak Pakej..Yang murah Pakej Bronze Rm50..Kalau nak tau lebih mendalam lagi boleh clik kat bawah ni..



Erm setakat tulah yang dapat nak kongsi...hehe..Ok..Jgn Lupa..Bila kita Clik..tunggu loading sepenuhnya baru close..Kalau clik terus close alamatnya tak jalan la earning..hehe.Salam.



Tuesday, December 15, 2009

Awal Muharram..Anda Tahu Mengenainya?

10 comments

PENGENALAN AWAL MUHARRAM

MUHARAM adalah bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah). Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).

Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).

Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk - makhlukNya.

Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.



Doa Awal Tahun



Maksudnya :

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia. Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.


Doa Akhir Tahun


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu. Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.


PERISTIWA PENTING BULAN MUHARRAM

  1. 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).
  2. 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:

  1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  16. Allah menjadikan 'Arasy.
  17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  18. Allah menjadikan alam.
  19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  20. Nabi Isa diangkat ke langit.
Sumber: Al-Azim.com
Dibangunkan oleh: Jabatan Mufti Negeri Perak

Sunday, December 13, 2009

Penjajah Terkejut, Tulisan Jawi Dikuburkan

18 comments
Semasa bekerja di Queen Mother Library, saya diminta untuk melayan seorang pengunjung, warga emas Scottish. Walaupun saya menjangkakan yang umur beliau sudah mencecah umur 70-an dan sudah bertongkat, tetapi datuk Scottish ini kelihatan ‘cerah’ fizikal dan akal.

Semasa menguruskan kad keahlian perpustakaan beliau, banyak soalan diajukan kepada saya. Antara yang amat menarik perha
tian saya ialah:

“Are you jawi people….. errr I mean from Malaya?”

“Yes I am from Malaya. We call our country now as Malaysia.”

“How do you have a good English (Latin character) writing?”

“Because simply I’d been grown up by this.”

“Ohh dear me, I thought Malayan people are still using this Arabic or Quranic font to write their language. I still remember it’s called jawi, and even a lot of people call your people as jawi.”

Rupa-rupanya pakcik itu, seperti ratusan bahkan mungkin ribuan lagi warga British yang lain, pernah berkhidmat menjajah Tanah Melayu suatu masa dahulu. Beliau terkejut kerana tulisan jawi sudah tidak lagi digunakan secara meluas di negara kita, sedangkan semasa beliau bertugas di negara kita sepanjang sekitar tahun 40-50an, tulisan jawi digunakan secara meluas. Bahkan beliau sendiri boleh mengingati beberapa huruf arab/jawi.

Sepanjang pemerhatian saya, kebanyakan warga emas di Malaysia lebih fasih membaca tulisan jawi berbanding tulisan rumi. Mana tidaknya, itulah dia tulisan rasmi sewaktu mereka di bangku persekolahan. Arwah abah saya sendiri, yang pernah menjadi salah seorang pegawai atasan Telekom, banyak mencatat di dalam jawi. Arwah atuk saya, melanggan akhbar Utusan Melayu yang kini telah dipusarakan. Bahkan, pemasyhuran kemerdekaan pada tahun 1957 turut ditulis di dalam tulisan jawi. Itu belum ditelek lagi dokumen perjanjian perdagangan antara Raja-raja Melayu dengan pedagang dan penjajah Portugis, Belanda dan Inggeris lagi.

Ketika pendita Za’ba telah memberikan nafas baru kepada tulisan jawi dengan karya agungnya ‘Rahsia Tulisan Jawi’, agak malang kerana anak-anak didik penjajah berkulit sawa matang telah mentalkinkannya di dalam sistem pendidikan. Permulaan kepada pengakhiran tulisan jawi, ialah selepas perlaksanaan Akta Bahasa 1963 ketika mana tulisan rumi telah dijadikan tulisan rasmi di dalam urusan kerajaan khususnya di dalam sistem pendidikan. Apa yang berlaku di negara kita pada waktu tersebut ialah duplikasi sekularisasi daripada negara Turki, setelah kejatuhan khilafah Uthmaniyyah, antara keutamaan anak didik penjajah ketika itu ialah me’latin’kan tulisan Turki yang asalnya menggunakan huruf Arab.

Daripada wujudnya kelas jawi di sekolah rendah, akhirnya jawi terkubur di dalam buku teks subjek Pengajian Islam sahaja. Kesannya, ialah generasi muda yang merangkak-rangkak membaca jawi dan yang sedihnya, menjejaskan ‘kelancaran’ bacaan al-Quran mereka. Ya saya akui ada perdebatan akademik mengenai adakah tulisan jawi membantu bacaan al-Quran, akan tetapi itu bukan soal pokok yang ingin saya bincangkan di sini.

Di United Kingdom, saya rasa kagum dengan bagaimana orang-orang Pakistan dan India yang ramai bermigrasi di sini memelihara tulisan Urdu mereka supaya sama dengan tulisan Arab. Anak-anak muda mereka masih lagi lancar menulis di dalam tulisan Urdu, walaupun bersekolah Inggeris, dan hidup pun gaya British. Mereka masih mampu menerbitkan surat khabar di dalam tulisan Urdu di negara sekular ini, dan ianya dibaca secara meluas. Pergilah sahaja ke masjid, atau ke kedai halal, anda akan dapat melihat tulisan Urdu.

Cuma alhamdulillah ketika pemerintahan Tun Abdullah dengan slogan Islam Hadharinya, beliau telah menggagaskan j-Qaf. Pada peringkat awal, saya pun tidak tahu apakah yang dimaksudnya dengan j-Qaf. Rupa-rupanya, ia adalah merupakan satu cubaan untuk menyuntik nafas baru di dalam subjek Jawi, Quran, Arab dan Fardhu Ain (singkatannya ialah j-Qaf). Ramai rakan-rakan sepengajian saya di Mesir bekerja sebagai guru j-Qaf di sekolah kerajaan. Ketepikan khilaf politik, didoakan agar usaha itu boleh mengembalikan kegemilangan tulisan jawi.


Dan tidak cukup dengan itu sahaja, generasi saya, iaitu generasi mak abah kepada anak-anak moden perlu sedari awal mendidik anak-anak kita dengan tulisan Arab. Pendedahan awal akan memastikan mereka lancar membaca al-Quran apabila dewasa nanti. Tulisan jawi bagi saya amat membantu penguasaan bahasa Arab dan al-Quran.

Justeru, ketika Pendita Za’ba telah berusaha merekaya tulisan jawi dengan karya ‘Rahsia Tulisan Jawi’nya, maka janganlah kita menjadi generasi yang ‘merahsiakan tulisan jawi di dalam pusaranya’.

Sumber: I Luv Islam

SIAPA PANDAI JAWI?
Angkat Tangan..Hehe


Friday, December 11, 2009

Tips PayPal Wish List

11 comments
Salam semua...
Cikgu datang lagi untuk bantu kamu semua..
Sekarang ni tengah hot dengan PayPal Wishlist yang menawarkan hadiah dan ganjaran hebat 100usd..Banyak tu..

Mesti ramai nak capai 100usd dalam masa yang singkat kan..Betul tak?
Nak capai 100usd macam akaun cikgu di bawah ni...

Ok nak tau cara macam ni...

1. Kalau nak cepat guna FaceBook..sebab paypalWishList ni guna Facebook..Jadi kalau nak cepat guna Facebook la..

2. Pastu..Add seberapa ramai yang boleh..Senang jer kan..Tapi kalau masa add tu.Tengok dieorang punya Mutual Friends dulu la..Mana tau mutual Friends tu dah wat PayPalWishList..Mungkin dieorang dulu yang promote link mereka..

3. Lepas jer add..Tak perlu tunggu dieorang approve..P kat Send Message dieorang..Dan Send la Link u all tu..Tulis la ayat2 yang menarik sikit sebelum promote link kita tu..

Atau cara yang lain plak..

U all open Profile Orang lain...Pastu p kat Share..Dan paste link u all..Itu lagi cepat kot..Buat la banyak2..Jgn la buat dalam sorang dua jer..Dalam sehari tu 30 orang ker..Mesti ada yang sangkut punya..Tengok cara di bawah ni..

Step 1

Step 2

Lepas dah wat Share tu..U all buat plak kat orang..Buat banyak2..Sehari 100 orang pun ok..Hehe...

Bagi mereka yang tak ada akaun PayPal lagi..Leh register kat bawah ni..
Paypal ni u all register dulu..Kalau dia minta number kad..U all biarkan dulu..Janji u all dah register..Kalau nak wat kad Bank untuk Paypal..U all leh wat Debit kan..Tak perlu Kredit Kad..Wat debit kan jer.cikgu wat debit kan Public Bank..Free jer..Tak kena bayar pun..
Ni link paypal ok..

Paypal
Pas Buka ni...Clik Sign Up.Takut U all tertanya2 lagi..hehe.

SEMOGA BERJAYA




Wednesday, December 9, 2009

Akhirnya Tercapai Juga..

9 comments
Salam Semua Blogger yang mantap..

FUhh..Cikgu dapat menarik lafaz lega..Alhamdulillah sebab berjaya mencapai target 100usd ni..Beetungkus Lumus duk promote link dan akhirnya inilah hasilnya...Hehe..Terima kasih kepada mereka yang beri kerjasama pada cikgu..Huhu..

Jom kita zOOm PayPal WishList Cikgu ni..

Kepada mereka yang sedang join cikgu doakan u all semua dapat berusaha sekeras-kerasnya.Usaha kan tangga kejayaan..Dan kepada mereka yang baru naik join leh la pergi kat link cikgu bagi kat bawah ni..

Paypal FaceBook



Monday, December 7, 2009

Gembira Rasa Hati...

44 comments
Salam kepada semua Blogger..

Terkejut cikgu bila cek petang ni PayPal dah naik dah..Hehe..Maknanya sehari 10 orang cikgu dapat serata puratanya la..Hehe..Tapi nak usaha tu kena lebih masa sikit la..Orang kata Over Time (OT)..Hehe..kepada geng2 yang lain masih ada peluang untuk dapat lagi..Kalau cikgu boleh..kamu semua pun mesti boleh..Yang Penting...Kerjasama..Usaha.Sabar dan Yakin.
8 Disember (Jam 4:03 petang)

Selasa, 8 December 2009 (12:18pagi)


Walaubagaimanapun...anda tidak terlambat lagi untuk join..Mahu join PayPal WishList@FaceBook..Meh sini..Clik logo Paypal Tu..Ok..

Paypal FaceBook



Thursday, November 26, 2009

KONVOKESYEN KPLI j-QAF Ambilan Jan 2008

10 comments

Tahniah kepada Semua Guru j-QAF Ambilan Jan 2008

Tahniah diucapkan kepada semua guru j-QAF Ambilan Jan 2008 yang telah berjaya menyempurnakan KURSUS PERGURUAN LEPAS IJAZAH j-QAF (SEKOLAH RENDAH) yang telah berlangsung di Dewan Sri Siantan, Perbadanan Purtajaya pada 24-25 Disember 2009.

Ucapan tahniah juga di ucapkan kepada 3 orang guru j-QAF Sk Sulaiman yang mana telah berjaya dalam menamatkan KURSUS LEPAS IJAZAH j-QAF.Mereka ialah Mohd. Afiq Firdaus bin Mashudi, Nazari bin Mansor dan Wan Norazfa bin Wan Omar.

Semoga dengan apa yang mereka telah capai ini akan dapat memberikan sumbangan yang terbaik dalam mendidik anak bangsa..Tahniah diucapkan..SELAMAT MAJU JAYA..

Monday, November 23, 2009

Hari Anugerah Cemerlang 2009

4 comments
Hari Anugerah Cemerlang 2009

Tarikh:
19 November 2009

Masa: 2.30 petang
Tempat:
Dewan Sk. Sulaiman, Bentong

Perasmian oleh:
En. Nasharudin bin Saharudin ( YDP PIBG)

Tahniah kepada pelajar-pelajar yang telah berjaya dengan cemerlang di dalam peperiksaan.Semoga usaha yang ditunjukkan oleh mereka ini akan kekal sehingga mereka berjaya kelak..

Tidak lupa juga kepada guru-guru yang telah bertungkus lumus di dalam menyumbangkan bakti dalam mendidik anak bangsa agar menjadi manusia yang berguna suatu hari nanti..





Tuesday, November 17, 2009

Datuk Seri Liow Tiong Lai datang SK Sulaiman

3 comments


BENTONG - Tindakan Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek enggan menerima keputusan mesyuarat agung luar biasa (EGM) jelas menunjukkan beliau memperlekehkan keputusan EGM itu.

Beliau berkata, kegagalan pemimpin parti mematuhi keputusan yang sudah dibuat hanya akan menjadikan EGM diperlekeh dan menjadikan sistem demokrasi MCA dipertikai.

“Kita tidak mahu EGM MCA diperlekehkan, diputar-belitkan dan demokrasi dalam MCA dimanipulasikan. Kita nak pemimpin kita menghormati EGM sebab itu adalah pandangan bernas dan ikhlas daripada ahli parti yang melihat sendiri pergolakan dalam MCA kerana kedua-dua pemimpin dalam parti tidak menghormati keputusan EGM,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Kempen Pemakaian Topi Keledar Kanak-kanak Genting Peringkat Negeri Pahang bertempat di Sekolah Kebangsaan Sulaiman di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya, Datuk Suret Singh dan Naib Presiden Kanan Perhubungan Awam dan Komunikasi Genting Malaysia Berhad, Datuk Anthony Yeo.

Tiong Lai berkata, yang penting sekarang untuk memastikan perjalanan dan aktiviti dalam parti adalah berlandaskan prinsip dan mematuhi perlembagaan parti bagi memartabatkan parti agar dihormati anggota dan masyarakat.

Katanya, sebagai ahli parti, beliau hanya menjalankan tugasnya menasihati pemimpin parti supaya menjalankan tugas mereka dengan betul.

Sementara itu, Tiong Lai berkata, beliau tidak menghadiri taklimat Pelan Perpaduan Lebih Menyeluruh yang dipengerusikan Soi Lek kerana terikat dengan tugas rasminya sebagai Menteri Kesihatan dan wakil rakyat.

“Saya banyak program rasmi dan di kawasan yang ditetapkan lebih awal, lagipun saya tahu taklimat itu diberikan Soi Lek di mana jawatan Timbalan Presiden yang dipegang beliau itu dipertikaikan,” katanya.

Saturday, November 14, 2009

Kem Literasi Al-Quran Zon Bentong 1

3 comments
Pada 12-13 November 2009 baru-baru ni, Sk Sulaiman telah menjadi tuan Rumah untuk Kem Literasi Al-quran peringkat Zon Bentong 1..Antara sekolah -sekolah yang terlibat untuk Zon Bentong 1 ialah Sk Sulaiman, Sk Tuanku Fatimah, Sk Bukit Piatu, Sk Sg.Marong, Sk Bilut dan Sk Lebu..Jumlah kesemua peserta yang hadir adalah seramai 48 orang.Manakala jumlah Fasilitator pula adalah seramai 13 orang. Selaku Tuan Rumah..Ketua Fasilitator yang ialah Ustaz Mohd Afiq dari Sk Sulaiman...

Antara Rasional Program ini di buat adalah seperti berikut:

Antara tujuan program j-QAF dilancarkan di sekolah-sekolah kebangsaan adalah untuk memantapkan bacaan Al-Quran di kalangan murid-murid disamping memastikan pencapaian yang baik dalam tulisan/ bacaan jawi dan penghayatan fardhu ain dan Bahasa Arab.

Dalam menjayakan program ini, masih ramai murid yang didapati belum mencapai target yang dikehendaki.


Majlis Perasmian Penutup telah dirasmikan oleh Tuan Guru Besar Sk. Sulaiman, Encik Azor bin Yusof. Seterusnya penyampaian sijil penyertaan kepada peserta dan sijil penghargaan kepada semua Fasilitator.Sebelum balik semua murid-murid yang terlibat bersalaman dengan semua Fasilitator..Rapatkanlah Sillaturrahim...Salam..







e-Pelaporan j-QAF Daerah Bentong 2009

4 comments
Hari Rabu lepas (11 November 2009) semua sekolah yang ada program j-QAF telah berkumpul bersama2 untuk membuat e-pelaporan 2009 yang diadakan di PKG Karak..Setiap sekolah menghantar seorang wakil sahaja...Tidak terlupa juga bagi Sk Sulaiman yang mana telah wujud program j-QAF pada tahun 2005.Tahun ni e-pelaporan SK Sulaiman telah diketuai oleh Ustaz Afiq.

Maka bermula la tugas2 yang perlu saya agihkan untuk agar segala proses mengisi data dapat dilaksankan tanpa sebarang masalah..Setelah segalanya selesai maka data itulah yang akan di bawa ke PKG Karak untuk di eksport ke ePPD. Semasa disana ada juga yang masih bertungkus lumus untuk menyiapkan e-pelaporan bagi setiap sekolah..Mungkin kita cakap senang jer isi data..Tapi hakikatnya ia perlu kepada kesabaran..Hehe..Di bawah ni ada la sikit gambar2 yang sempat di Snap semasa di PKG Karak..


p/s: Terima Kasih buat semua guru j-QAF Sk Sulaiman yang mana
telah bertungkus lumus menyiapkan data yang telah diamanahkan..

Tuesday, November 3, 2009

Oh Pasar Malam..

31 comments
Setiap orang di bumi Malaysia ni pastinya amat mengenali pasar malam. Satu perniagaan yang dilakukan secara kecil-kecilan,beramai-ramai serta agak tersusun. Pasar malam memang ada tarikan tersendiri bagi kebanyakan dari kita. Mana taknya macam-macam ada kat situ. Sampaikan pasar malam ini seolah-olah menjadi satu ikon kepada negara ini.

Pelancong dari luar juga tertarik dengan ‘keunikan’ pasar malam kita yang mungkin asing bagi tempat mereka . Namun, disini saya bukan mahu mempromosikan pasar malam sebenarnya. Saya ingin mencetuskan satu pemikiran tentang pasar malam ini. Yang mana kadang-kadang kita terlepas pandang dan tahu tapi buat-buat endah tak endah.

Dimana apa yang saya lihat ialah pasar malam ni agak tidak selamat terutama pada gadis dan wanita. Kenapa? Mari saya terangkan.

Seperti yang kita sedia maklum, pasar malam ini keadaanya memang ramai pengunjung. Kadang-kadang sampai berasak-asak. Pasar malam ini juga dikunjungi oleh semua golongan dan jantina. Pendek kata percampuran antara lelaki dan perempuan wujud didalamnya.


Berbalik pada dakwaan saya tadi. Oleh sebab itulah saya mengatakan pasar malam ini agak tidak selamat pada si gadis terutamanya. Ia disebabkan apabila keadaan sudah berasak-asak, kebarangkalian untuk sesuatu yang tidak diingini berlaku adalah tinggi. Dalam keadaan inilah insan-insan yang berniat tidak baik mengambil kesempatan untuk meraba-raba dan sebagainya. Mangsa pula sukar hendak membalas dan memarahi kerana keadaan masa itu yang ramai orang. Sukar untuk dipastikan siapa orangnya.

Kadang-kadang juga mangsa tidak perasan yang dirinya telah diraba. Disamping itu, jika seseorang itu memang tidak berniat untuk ‘mengambil kesempatan’, kebarangkalian untuk berlakunya pergeselan antara badan sukar untuk dielakkan. Disebabkan keadaan pasar malam itu tadi. Jadi, disebabkan ini tidak manis rasanya lelaki dan perempuan ter’gesel’ badan. Walaupun semangnya ia tidak disengajakan.

Selain pasar malam menjadi tempat orang untuk mengambil kesempatan meraba-raba,ada beberapa lagi kes-kes yang tidak mustahil terjadi. Ianya seperti penyeluk saku, culik anak kecil, dan sebagainya. Dalam keadaan ramai orang ni juga memudahkan pemangsa menjalankan kegiatan mereka.

Dalam hal ni kita seharusnya sentiasa ‘alert’ semasa berada di pasar malam. Dalam kes yang lain pula, keadaan di pasar malam juga memudahkan penculikan kanak-kanak berlaku. Biasalah dah ramai orang, penculik selamber je dukung seorang anak kecil tu lepas tu bawak lari. Orang sekeliling sukar dan mesti tak perasan. Walau dalam keadaan ramai orang pun, orang takkan perasan. Lagi-lagi kalau budak kecil tu menangis-nangis bila didukung penculik, orang akan menyangka itu adalah anaknya.

Bila seorang ibu tu perasan anaknya telah hilang, sukar baginya untuk mencari pada masa tu. Disebabkan ramainya orang dan tiada tempat untuk mengadu kehilangan anak sepeti yang ada di shopping-shopping kompleks. Nak buat announcement mana boleh… Jadi macam mana?

Satu lagi yang saya nampak yang tidak eloknya tentang pasar malam ini ialah ramainya peminta sedekah. Mereka bagaikan telah ‘bekerja tetap’ disitu. Apakah perasaan anda bila lihat keadaan seperti ini. Adakah kasihan? Rimas? Atau apa pandangan anda?



Pada saya saya agak kasihan pada mereka ini. Namun terfikir. " Eh, dari mana diaorang semua ni datang? siapa yang bawa mereka semua ni?" Itu sahaja antara beberapa yang saya nampak tentang keburukan dan bahayanya pasar malam. Namun bukan mahu memburukkan pasar malam. Pasar malam tu tempat orang nak cari makan bukan tempat maksiat terang-terangan.

Sama-samalah kita cuba fikir-fikirkannya. Mungkin ada tulisan-tulisan saya ini yang kadang-kadang kita terlepas pandang. Kita sebenarnya sedar namun buat-buat tak seberapa endah. Akhirnya, sesuatu yang perlu dibimbangkan tidak ada inisiaitf untuk mencari jalan penyelesaiannya.

Berikan Pada Anda di ruangan Komen DAN Jgn Lupa Nuff La Sekali..Salam

Sumber: I LUV ISLAM

Saturday, October 24, 2009

Kem Bestari Solat Tahun 4

12 comments
23hb Oktober 2009- Panitia Agama Islam dan Guru-guru j-QAF telah mengadakan KemBestari Solat Tahun 4.Program bermula pada jam 2.30petang dan berkumpul dibilik j-QAF untuk pembahagian kumpulan..Aktiviti ini dihadiri oleh semua guru j-QAF dan GPI bagi melancarkan perjalanan program pada petang tersebut.

Manakala kehadiran murid boleh dikatakan 90% yang hadir dan terlibat.Kepada murid yang tidak hadir mereka dikehendaki untuk memberikan surat tunjuk sebab..Pada jam 3.00petang murid akan menjalankan aktiviti LDK (Slot Bacaan dalam sembahyang)..Alhamdulillah semua murid dalam kumpulan saya semuanya boleh membaca dan mengingati apa yang mereka baca.Diharapkan murid-murid dari kumpulan yang lain dapat mengambil peluang ini untuk memantapkan lagi bacaan mereka..Selepas itu jam 4.00petang semua murid mengambil wudhuk (Amali Wudhuk) dan seterusnya megerjakan solat Asar yang mana imam ialah Ustaz Nazari bin Mansor.

Setelah selesai sahaja Solat Asar berjemaah..Semua murid ditayangkan video yang bertajuk Sakaratul yang mana video ini adalah Edisi Bahasa Arab tetapi telah di edit sarikatanya kepada Bahasa Melayu oleh Ustaz Ari Hazlan..Habis sahaja tayangan semua murid dijamu dengan jamuan ringan untuk mengisi perut mereka yang sudah berkeroncong..Huhu..




MASA UNTUK MEMBERI KOMEN..Jom..Jom..






Thursday, October 22, 2009

Merentas Desa Sk Sulaiman...Penatnya Lari...

10 comments
22 Oktober 2009- Sememangnya Sk Sulaiman sentiasa penuh dengan aktiviti-aktiviti dan program-program yang telah dicadangkan..Kali ini pula aktiviti MERENTAS DESA pula..Penglibatan murid amat memberangsangkan..Program Merentas Desa ini terbuka kepada tahun 4,5 dan 6...

Sepertimana yang telah dirancangkan..Program ini bermula pada pukul 3.30petang..Akan tetapi terpaksa ditunda kepada pukul 4.00 petang kerana masalah cuaca (Hujan..Tapi tak lebat mana pun la).Walaubagaimanapun, program ini berjalan dengan lancar dan tiada berlaku sebarang musibah..Aktiviti ini juga bekerjasama dengan pihak POLIS TRAFIK Daerah Bentong bagi mengawal lalu lintas manakala AJK Peronda Sk Sulaiman juga terlibat dalam pengawasan murid. Guru-guru lain pula juga terlibat..Ada yang diberi tugas untuk menjaga "check point",hakim penamat dan macam-macam lagi la tugas..

Tidak ketinggalan juga GPK Pentadbiran, Encik Wan Mahasan selaku pelepas untuk Program Merentas Desa ini..Dengan adanya program seperti ini, kita juga dapat merapatkan sillaturrahim antara guru dan murid, dapat menyihatkan tubuh badan kita..Mari kita tengok antara gambar-gambar yang sempat di Snap oleh Great Bandito.





P/s: Teringat Masa Zaman Sekolah Dulu..Semput betul berlari..
Kepada Blogger yang baca jangan lupa tinggalkan komen..Salam..

Monday, October 19, 2009

Survey di Lata Hammer..

30 comments
Hari ni saya bersama Cikgu Shahnizal, Cikgu Fendi dan anak-anaknya menghabiskan cuti Sempena Deepavali di Lata Hammer...Lata Hammer ni terletak di daerah Bentong juga..Kalau sebut Lata Hammer tak semua orang Bentong tahu..Tapi bila sebut Air Terjun Batu 7 baru orang tau.Cuma Lata Hammer ni terpaksalah berjalan kaki lebih kurang 1 jam dan melalui jalan semak yang mana pacat-pacat akan menunggu masa..Hehe..

Sebenarnya tujuan kami semua pergi ke Lata Hammer adalah untuk mencari lokasi yang sesuai untuk aktiviti Pasukan Pengakap Sk Sulaiman pada tahun hadapan.Kebetulan ada masa yang terluang ni..Kami pun sepakat la untuk pergi survey kat tempat yang dicadangkan..

Perjalanan bermula pada pukul 11.15 pagi setelah segala persiapan dibuat.Perjalanan kami tiada masalah kerana Cikgu Shahnizal sememangnya sudah arif dengan selok belok Lata Hammer..Bukan Lata Mageskar.Huhu..Cikgu Fendi pula bawa anaknya seramai 3 orang..Yang kecil sekali berumur 4 Tahun.Nak tengok gambar2 kami..Jom kita layan..





Saturday, October 17, 2009

SUDAH SAMPAI MASA JAWI DI'MATAPELAJARANKAN'

11 comments


Terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha untuk memperkasa
kan Pendidikan Islam khususnya semenjak j-QAF diperkenalkan.

Namun satu harapan dari kami para pendidik, ia perlu diperkasakan lagi.

Pendidikan Islam di sekolah rendah diperuntukkan 6 waktu seminggu (3 jam). Dalam enam waktu itulah kami terpaksa menyumbat kantong pelajar dengan ilmu-ilmu Islam yang sangat luas.

Di dalam matapelajaran Pendidikan Islam itu ada beberapa ilmu besar yang biasanya dikaji di dalam fakulti yang berasingan. Di dalamnya ada Tilawah Al Quran, ada Sirah, ada Adab dan Akhlak, ada Jawi dan ada Ulum Syariah. Di dalam Ulum itu pula ada ilmu-ilmu yang agong yang dahulunya kita kenali sebagai ilmu Fiqh (Feqah) dan ilmu Tauhid.

Betapa luasnya ruang ilmu ini dan betapa terbatasnya ruang waktu yang ada menjadikan guru-guru agama dalam dilema dan sedih. Dilema, kerana tak tahu mana priority yang perlu diutamakan dengan tidak meninggalkan yang lain yang juga sangat penting. Sedih, kerana murid tidak dapat menguasai satu-satu bidang dengan mendalam.
Jawi pula, ia satu bidang ilmu menulis dan membaca. Kini ia dianggap satu elemen daripada pelajaran agama Islam. Masa yang diperuntukkan hanyalah 1 masa (30 minit) seminggu bagi tahun 1 dan 2 masa (60 minit) bagi tahun 2-6. Bayangkan seminggu hanya sekali sahaja murid bertemu dengan elemen jawi dalam Pendidikan Islam.

Sepatutnya ia tidak dimasukkan dalam matapelajaran agama. Ia seharusnya diajar di dalam matapelajaran BM. Tulisan inilah yang menjadi identiti Bahasa Melayu suatu waktu dahulu.

Atau boleh juga (dan lebih afdhalnya) ia dijadikan satu matapelajaran berasingan. Murid akan dapat lebih fokus. Ruang belajar jawi jadi lebih luas. Matapelajaran agama juga akan jadi lebih efisyen dan kurang berserabut.

Justeru, sudah tiba masinya Jawi dijadikan satu matapelajaran atau di'matapelajarankan.'

Pihak kementerian wajar memikirkan perkara ini. Ini hanyalah komen dan pandangan dari kami. Mungkin pihak Kementerian ada pandangan yang lebih baik. Apa yang penting, mari bersama kita perjuangkan untuk menambah baik dan memperkasa Pendidikan Islam.
Apa pandangan kawan-kawan?


Blog Widget by LinkWithin
 

j-QAF Sk Sulaiman Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template