Jadilah Orang Yang Sentiasa Jujur

Setiap Jejak Akan Tetap di Balas..Jgn Risau Ok

Biar Gambar Berbicara

Saturday, September 5, 2009

Wuduk dan Beberapa Penemuan Saintifik Mengenainya


Kepada Pembaca Yang Prihatin..Sila Tinggalkan Komen dan Vote Siapa Anda?(Side Kanan).Cuma nak tahu golongan mana yang ramai berkunjung kesini..Terima Kasih


Sabda Rasulullah (s.a.w)
"Apabila seseorang hamba muslim ataumukmin berwuduk, lalu ia mencuci wajahnya, maka akan keluar dari wajahnya setiap dosa yang ia lihat(yg haram) bersamaan dengan air atau bersama titisan air terakhir, bila ia mencuci kedua tangannya, keluar dosa2 yang dilakukan kedua kakinya bersamaan dengan air atau bersamaan dengan titisan air terakhir hingga ia keluar dlm keadaan bersih dari dosa" Justify Full -Hadith Riwayat Muslim

Beberapa Penemuan Saintifik Melalui Berwuduk:

1.Apabila air dingin melalui tubuh yg letih ia mampu melancarkan peredaran darah membuatkan tubuh lebih segar.

2.Air dingin meningkatkan keupayaan sel darah putih dalam tubuh serta meningkatkan sistem pertahanan tubuh melawan virus.

3.Berwuduk diwaktu pagu meningkatkan produktivit hormon estrogen sekaligus meningkatkan tahap kesuburan.

4.Boleh memperbaiki jaringan kulit dan buat kuku lebih sihat dan kuat.

5.Air dingin pada waktu pagi mampu menghasilkan ion2 negatif yang boleh meneutralkan darah dan membantu menyerap oksigen dengan lebih optimal sehingga wajah kelihatan lebih cerah dan berseri.

10 comments:

cinta lea ixora on September 5, 2009 at 3:21 PM said...

solat pon byk science fact... xsgke wuduk pon sme...

Fia Batrisya on September 5, 2009 at 4:02 PM said...

salam ziarah..

pengisian yang baik ..

tahniah..

good fact..

mOhd irWAn on September 5, 2009 at 5:53 PM said...

banyak kelebihan amalan 2 say axtau lagi...dengan sedikit pengetahuan nie sikit2 dapat menambah ilmu...TQ cikgu

kembara™ on September 5, 2009 at 6:30 PM said...

masyaAllah tabaarakallah..sememangnya ilmu Islam tidak bertentangan dengan ilmu2 lain,khususnya sains...sejarah membuktikan berapa ramai saintis yang memeluk Islam apabila terpegun akan keindahan Islam dan keajaiban yang ada dalam agama Islam...tapi orang Islam,ramai yang semakin jauh dengan Islam...puncanya mereka tidak cuba untuk mengkaji akan keindahan yang ada dalam Islam itu sendiri...so,mulalah mempercayai yang karut marut....wallahua'lam..:)

tice on September 5, 2009 at 8:29 PM said...

assalamualaikum..

sebenarnya fakta SAINS ciptaan manusia yg cerdik-pandai tu diCIPLAK dari al-QURAN dan dibubuh dengan istilah lain..Memeler al-QURAN tu diturunkan oleh ALLAH untuk bagi panduan pada manusia di bumi ini...cuma manusia jer tak optimise penggunaan al-QURAN tu..sebaliknya mereka cuba menafikan MIRACLE ILMU DALAM AL-QURAN dan mengakui bahawa merekalah pencipta ILMU sains..(maaf...coz out of point)

kalau semua orang tahu/memahami FADILAT BERWUDU' sure semua orang akan senantiasa dalam keadaan BERWUDU' dan mungkin jugak kurang wanita ISLAM yang mengenakan MAKE UP untuk mencantikkan/menghiaskan wajah masing-masing..Cukup sekadar berwudhu' dah nampak cantik n comei..n bagi lelaki pulok nampak encem n macho..

Kesimpulannya,mulai saat ini marilah kita sentiasa dalam keadaan BERWUDHU..Mudah-mudahan segala-galanyer akan dipermudahkan oleh ALLAH dan kita tampak berseri dan bercahaya kalau kita niat berwudhu bukan selain daripada ALLAH..Insya-ALLAH

miss ubi on September 5, 2009 at 8:29 PM said...

tima kasih tuk info nie..memang sgt2 berguna

amani on September 5, 2009 at 8:53 PM said...

Jadikan Lah wuduk itu sebahagian dari perkara yg sentiasa di amalkan...Itulah rahsia sebenar wajah yg berseri-seri..he3

SilentThinker on September 5, 2009 at 9:08 PM said...

Assalamualaikum,
Info yang sangat berguna..

A Khudori Soleh on September 5, 2009 at 9:15 PM said...

salam. maksh dah berkunjung. blog yang bagus untuk berdakwah

cik eja^_^ on September 7, 2009 at 7:32 AM said...

assalamualaikum..
banyak maklumat yang saya dapat hari nie,
tak sangka begitu banyak khasiat wuduk

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

j-QAF Sk Sulaiman Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template